Thursday, 9 February 2012

Surat Terbuka Untuk Sahabatku

Assalamualaikum wrt....


Kehadapan sahabatku yang dirindui. Mudah-mudahan engkau sentiasa berada dalam rahmat Allah dan sentiasa terpelihara daripada dosa-dosa. Aku menyanyangi engkau sebagai seorang teman yang boleh dijadikan sahabat untuk sama sama berkongsi masa senang dan masa susah disamping dapat bertukar-tukar pandangan.


Aku harap engkau sudi dan ikhlas berkawan denganku dan dapat menerima aku seadanya. Apabila aku menyukai seseorang, adalah sukar untuk aku melupankan orang itu kerana aku suka mengambil berat tentang perihal orang tersebut. Aku akan terasa bersalah jika tidak dapat membantu sekurang-kurangnya memberikan sedikit nasihat. Jika engkau melakukan kesilapan, aku akan cuba untuk menegur engkau dan sebaliknya jika aku yang silap, aku amat mengharapkan agar engkau dapat menasihati aku, menegur aku dan menyedarkan aku atas kesilapan yang aku lakukan.


Sahabatku....


Engkau adalah anak yang baik. Engkau adalah budak yang baik. Walaupun kita tidak pernah bersua muka dan hanya berhubungan di alam maya, dari raut wajah engkau dan percakapan engkau aku dapat mengagak bahawa engkau bukanlah manusia yang jahat. Engkau bukanlah manusia yang liar, walaupun engkau seringkali menyatakan kepadaku engkau budak jahat. Jangan sesekali berkata demikian wahai sabahatku. Jahat dan baik itu adalah pilihan kita sendiri. Masih ingatkah kita akan beberapa ayat dalam kitab suci kita yang menyatakan bahawa ibu bapa yang mencorakkan anak mereka sama ada menjadi muslim, yahudi, kristian atau majusi?. Masih ingatkan kita ayat bahawa Allah tidak akan mengubah nasib hamba-hambanya melainkan dia berusaha ke arah mengubah nasibnya?. Ini menunjukkan kita menjadi jahat bukan sesuatu yang telah ditetapkan Allah sejak dahulu lagi (qada dan qadar) tetapi adalah atas pilihan manusia sendiri. Jika kita menganggap nasib buruk kita telah ditentukan oleh Allah, bermakna kita telah menuduh Allah melakukan kezaliman terhadap kita, sedangkan Allah itu Maha Adil. Kita lah sebenarnya yang bersalah kerana menzalimi diri sendiri.


Seringkali aku mengingatkan engkau wahai sabahatku, aku bukanlah seorang ustaz atau orang yang mahir dalam agama. Tetapi, sedikit sebanyak ilmu yang kita ada kita kongsi bersama, mudah-mudahan di sana kita mendapat rahmat dan redha Allah. Saban hari, kita diuji dengan berbagai ujian. Nikmat bercinta yang dianugerahkan oleh Allah kepada hambanya merupakan nikmat yang sangat murni dan besar implikasinya kepada kehidupan manusia. Melalui nikmat ini, manusia diberi ruang dan peluang oleh Allah untuk salaing menyanyangi dan kemuncakkan merasai kenikmatan hubungan halal antara seorang teruna dan seorang dara. Namun begitu, tidak semua percintaan berakhir dengan kegembiraan. Ada yang berakhir dengan kesedihan dan luka di hati yang amat memedihkan. Ingatlah sahabatku, musibah buruk yang berlaku itu adalah ujian Allah kepada hambanya dan juga satu bentuk kafarah (hukuman) atas kesilapan-kesilapan lalu yang dilakukan oleh hamba-Nya.


Sahabatku....


Apa sahaja dosa yang kita lakukan sama ada besar atau kecil, banyak atau sedikit, sengaja atau pun tidak, biarkan sahaja ia menjadi kisah silam kita. Jangan diungkit dan diceritakan pada orang lain, dan jangan diperbesarkan lagi. Yang lepas, biarlah terus kekal menjadi lipatan sejarah yang boleh kita jadikan iktibar, panduan dan sempadan di masa hadapan. Terlalu banyak dosa yang aku telah lakukan wahai sahabatku. Oleh kerana kita terbiasa dengan dosa tersebut, ianya menjadi sebati dalam diri kita sehinggakan kita merasakan tidak langsung bersalah atas dosa yang dilakukan. Seterusnya rasa tidak bersalah itu bertukar menjadi rasa seronok melakukan dosa. Ingatlah sahabatku, di saat itu, hati kita telah bertukar menjadi hitam dan sudah penuh dengan titik-titik hitam yang menyebabkan kita tidak lagi takut akan kedasyhatan api neraka. Iman kita menjadi terlalu lemah kerana kita tidak pernah memberi rohani (hati) kita makanan sedangkan saban hari kita memberikan fizikal (perut) kita makanan paling tidak 3 kali sehari.


Sahabatku...


Jika kita telah melakukan dosa, jangan bersedih, bangkitlah, bangun semula wahai sahabatku. Jangan jadikan kisah silam membelenggu kita dengan menzalimi diri sendiri. Jangan kita marahkan dan lepaskan kesalahan orang lain dengan cara membinasakan diri sendiri. Jangan kita balas dendam itu dengan menggadaikan maruah kita kerana berkali kali dalam kitab suci kita menegah kita menggadaikan maruah diri. Malahan agama kita menyarankan kita agar sentiasa menjaga kehormatan diri dan sangat-sangat mementingkan pertalian zuriat. Sebenarnya, Allah itu sangat-sangat menjaga maruah kita. Kita telah melakukan banyak dosa dan maksiat, tetapi kita dilihat di mata manusia lain sebagai orang yang baik, orang yang alim, orang yang berpuasa, dan orang yang solat. Tetapi sebenarnya apabila kita bersendirian atau orang tidak melihat, kitalah manusia yang jahat dan selalu membuat dosa. Allah pelihara maruah kita dengan tidak mendedahkan wajah sebenar kita kerana dia begitu menjaga maruah kita. Mana mungkin kita begitu mudah mahu menggadai maruah sendiri sedangkan Allah sangat-sangat menjaganya?


Wahai sahabatku...


Jika sekiranya dalam diri kita ada naluri atau nafsu songsang yang bercaggah dengan ajaran agama kita, itu tidak mengapa kerana ia adalah salah satu ujian kepada kita. Kita tidak meminta dilahirkan dengan naluri itu, tatapi kita diberikan naluri itu sejak dari kita kecil atau disebabkan sesuatu perkara yang telah menimpa kita. Ingatlah sahabatku, Allah tidak akan menghukum kita hanya kerana kita mempunyai naluri songsang itu, tetapi Allah hanya akan menghukum kita dan membalasnya dengan api neraka apabila kita mengikut naluri songsang itu melalui jalan zina liwat atau seumpamanya.


Sahabatku....


Marilah kita bersama-sama bermujahadah dengan nafsu kita kerana ianya bukan sesuatu yang mudah. Kerja mujahadah ini bukan hanya berjaya dilakukan dalam sehari malah ia bukan kerja yang memakan masa sebulan dua. Tetapi ia satu kerja istiqamah yang memakan masa bertahun-tahun. Marilah kita bersama-sama menuju ke arah kebaikan.


Aishiteru Sahabatku...... La Tahzan....

No comments:

Post a Comment